Тази седмица ще ви дам идея за бърза и много вкусна
закуска. Приготвянето й отнема по-малко време от това да си сварите кафе
сутрин.
Последните години у нас, хумусът стана доста
известен и все повече започна да намира мястото си на българската трапеза, но
какво всъщност знаем за него?! Името му идва от съставките на самото ястие –
буквално преведен от арабски и иврид, означава паста от нахут. Съдържанието му
е богато на големи количества белтъчини, хранителни влакна и най-вече на
желязо. Най-популярен е в Близкия Изток, където нашите слънчеви съседи го
консумират под много и различни форми – като обикновена разядка, като гарнитура
към месо и зеленчуци, дори като основно ястие.
Днес, както вече казах, ще го приготвим като бърза и
засищаща закуска за ранобудни гладници.
Необходими продукти:
400 гр. нахут от консерва;
3 с. л. сусамов тахан;
5 с. л. зехтин;
Сокът на половин лимон;
Сол на вкус;
2 пресовани скилидки чесън (по желание);
Черен и червен пипер по желание.
Начин на приготвяне:
Най-сложната
част е в приготвянето на нахута. По тази причина препоръчвам този от консерва.
Така ще улесним още повече задачата, но все пак може да си вземете и суров. В този
случай препоръчвам да го измиете и накиснете във вода още предходната вечер, за
да може сутринта да се свари по-бързо. Решението оставам на вашите
предпочитания.
Изсипваме в купа
нахута, тахана, зехтина и пресованите скилидки чесън. Поръсваме със сока от
лимон и овкусяваме със сол, черен и червен пипер по наш вкус. След като объркаме всичко го
слагаме в блендера или кухненския робот и разбиваме до получаване на хомогенна
смес. Та-да и нашия хумус е готов. J
Начин на сервиране:
В Близкия Изток го сервират в малка купичка, като с тънки
филийки хляб се гребе от нея.
Аз лично препоръчвам,
да се намаже върху нарязана на филийки франзела.
Бон Апети!
Етикети: 15 минути, Готвене, закуска, здравословно, Идеи, рецепти