15 – минутни ястия: Хумус – паста от нахут и тахан





Тази седмица ще ви дам идея за бърза и много вкусна закуска. Приготвянето й отнема по-малко време от това да си сварите кафе сутрин.

Последните години у нас, хумусът стана доста известен и все повече започна да намира мястото си на българската трапеза, но какво всъщност знаем за него?! Името му идва от съставките на самото ястие – буквално преведен от арабски и иврид, означава паста от нахут. Съдържанието му е богато на големи количества белтъчини, хранителни влакна и най-вече на желязо. Най-популярен е в Близкия Изток, където нашите слънчеви съседи го консумират под много и различни форми – като обикновена разядка, като гарнитура към месо и зеленчуци, дори като основно ястие.

Днес, както вече казах, ще го приготвим като бърза и засищаща закуска за ранобудни гладници.

Необходими продукти:
400 гр. нахут от консерва;
3 с. л. сусамов тахан;
5 с. л. зехтин;
Сокът на половин лимон;
Сол на вкус;
2 пресовани скилидки чесън (по желание);
Черен и червен пипер по желание.

Начин на приготвяне:
Най-сложната част е в приготвянето на нахута. По тази причина препоръчвам този от консерва. Така ще улесним още повече задачата, но все пак може да си вземете и суров. В този случай препоръчвам да го измиете и накиснете във вода още предходната вечер, за да може сутринта да се свари по-бързо. Решението оставам на вашите предпочитания.
Изсипваме в купа нахута, тахана, зехтина и пресованите скилидки чесън. Поръсваме със сока от лимон и овкусяваме със сол, черен и червен пипер  по наш вкус. След като объркаме всичко го слагаме в блендера или кухненския робот и разбиваме до получаване на хомогенна смес. Та-да и нашия хумус е готов. J


Начин на сервиране:
В Близкия Изток го сервират в малка купичка, като с тънки филийки хляб се гребе от нея.
Аз лично  препоръчвам, да се намаже върху нарязана на филийки франзела.

Бон Апети!

Етикети: , , , , ,