
Картофите винаги са били и най-вероятно винаги ще
останат едни от най-често използваните зеленчуци в кухнята. И защо не –
засищащи са, изключително достъпни и лесно се отглеждат, а дори няма да
споменавам за вкусните ястия, чиито главна съставка е картофът. Още
по-привлекателното е че няма сезон, в който да не ги намерим в близкия магазин
или пазар.
Тази седмица ще ви предложа една изключително лесна
крем супа от картофи, която определено си заслужава всяка една от 15-те минути прекарани
в кухнята. Може да се използва и за предястие, и за основно
ястие – всичко зависи от въображението ви.
Необходими продукти:
1 кг
картофи;
3 бр.
моркови;
1 глава лук;
30 гр. краве
масло;
100 мл.
прясно мляко;
1 с.л. сол
(или колкото прецените на вкус);
1 щипка
черен пипер;
2-3 филии
хляб (за тези, които предпочитат домашни крутони).
Начин на приготвяне:
Като начало трябва да сложим измитите зеленчуци в
тенджера и да налеем вода, докато не ги покрие. След това слагаме на котлона и
варим до омекване. Мога да ви издам един малък трик за по-бързо сваряване – ако
нарежете на поне 2 или 3 парчета, ще съкратите варенето поне с 10 мин. и
задължително ще се впишете в нашите 15 минути в кухнята!
След сваряването слагаме всичко в пасатора или
кухненския робот – сварените зеленчуци, маслото и прясното мляко – и пасираме.
Ако желаете супата ви да е по-рядка може да добавите и от водата, в която са
врели, до получаване на желаната течност.
Основната съставка на картофената крем супа са
крутоните, които много лесно можем да приготвим. Нарязваме филиите хляб на
малки кубчета. Ще ви е по-лесно, ако използвате стар хляб, който така или иначе
се чудите за какво да използвате. J В загрят тиган сложете 4-5 капки зехтин и запечете
малко кубчетата до получаване на лек загар. Аз лично обичам да добавям и
подправки към тях – сол, черен и червен пипер, но това решение зависи само от
вашия вкус.
Начин на сервиране:
Супата се предпочита топла, но хубавото при крем
супите е че дори и охладени пак са много вкусни.
Отстрани до нея, в отделна чиния се слагат и
крутоните.
Бон Апети!
Снимка: Йоана Петрова (http://www.kulinarno-joana.com/)
Ако статията ви е харесала, последвайте Кексът и Гладът във Фейсбук/Инстаграм за още интересни вдъхновения!
Етикети: 15 минути, Готвене, кухни, лакомства, рецепта, рецепти