15 – минутни ястия: Картофена крем супа



Картофите винаги са били и най-вероятно винаги ще останат едни от най-често използваните зеленчуци в кухнята. И защо не – засищащи са, изключително достъпни и лесно се отглеждат, а дори няма да споменавам за вкусните ястия, чиито главна съставка е картофът. Още по-привлекателното е че няма сезон, в който да не ги намерим в близкия магазин или пазар.
Тази седмица ще ви предложа една изключително лесна крем супа от картофи, която определено си заслужава всяка една от 15-те минути прекарани в кухнята. Може да се използва и за предястие, и за основно ястие – всичко зависи от въображението ви.

Необходими продукти:
1 кг картофи;
3 бр. моркови;
1 глава лук;
30 гр. краве масло;
100 мл. прясно мляко;
1 с.л. сол (или колкото прецените на вкус);
1 щипка черен пипер;
2-3 филии хляб (за тези, които предпочитат домашни крутони).

Начин на приготвяне:
Като начало трябва да сложим измитите зеленчуци в тенджера и да налеем вода, докато не ги покрие. След това слагаме на котлона и варим до омекване. Мога да ви издам един малък трик за по-бързо сваряване – ако нарежете на поне 2 или 3 парчета, ще съкратите варенето поне с 10 мин. и задължително ще се впишете в нашите 15 минути в кухнята!

След сваряването слагаме всичко в пасатора или кухненския робот – сварените зеленчуци, маслото и прясното мляко – и пасираме. Ако желаете супата ви да е по-рядка може да добавите и от водата, в която са врели, до получаване на желаната течност.
Основната съставка на картофената крем супа са крутоните, които много лесно можем да приготвим. Нарязваме филиите хляб на малки кубчета. Ще ви е по-лесно, ако използвате стар хляб, който така или иначе се чудите за какво да използвате. J В загрят тиган сложете 4-5 капки зехтин и запечете малко кубчетата до получаване на лек загар. Аз лично обичам да добавям и подправки към тях – сол, черен и червен пипер, но това решение зависи само от вашия вкус.


Начин на сервиране:
Супата се предпочита топла, но хубавото при крем супите е че дори и охладени пак са много вкусни.
Отстрани до нея, в отделна чиния се слагат и крутоните.

Бон Апети!




Снимка: Йоана Петрова (http://www.kulinarno-joana.com/)
Ако статията ви е харесала, последвайте  Кексът и Гладът във Фейсбук/Инстаграм за още интересни вдъхновения!

Етикети: , , , , ,