В разгара на лятото всички
сме на вълна море. Пясък, плажно масло, слънце и морска вода – мирисът на
лятото. Но само с почивка не става – трябва си и ядене! За почитателите на морските дарове тази
седмица сме подготвили една бърза рецепта за вкусни морски миди в бяло вино. Вкусно
и леко предястие за изморителния ден под чадъра.
Искрено завиждам на хората,
живеещи в крайбрежни градове, защото само те могат да оценят вкуса на току-що
уловена риба. Все пак не са ги кръстили току така морски „дарове”. Блажен е този, който ги
оценява и пази.
За да сразите и най-претенциозните гости ви трябва много
малко, а именно:
Необходими продукти:
1 кг. големи черни морски миди;
1л. бяло вино;
3-4 листа сушен дафинов лист;
1-2 лимона.
Начин на приготвяне:
Измиваме много внимателно морските миди и ги поставяме в
дълбока тенджера. Казвам внимателно, защото все пак не забравяйте, че те не са
единствените обитатели на морето и много често черупката им е скривалище за
някои, а най-вече за водораслите. След това ги заливаме с бялото вино,
добавяме дафиновия лист и ги
оставяме на котлона до отваряне на черупките им. Това обикновено отнема около
10-15 мин., след като водата заври. Разчупваме ги и подреждаме пълната страна
на черупката в продълговата чиния. По ваш вкус добавете сок от пресните лимони,
обаче не забравяйте да оставите и част от тях за украса.
Начин на сервиране:
Сервираме ги в плоска продълговата чиния (може и плато), като
украсяваме отстрани с резани лимон. Разбира се, не забравяйте и една чаша охладено бяло вино!
Бон Апети!
Снимки: Pinterest
Ако статията ви е харесала, последвайте Кексът и Гладът във Фейсбук/Инстаграм за още интересни вдъхновения!
Етикети: 15 минути, бяло вино, лимони, море, морски дарове