15 – минутни ястия: Морски миди в бяло вино






В разгара на лятото всички сме на вълна море. Пясък, плажно масло, слънце и морска вода – мирисът на лятото. Но само с почивка не става – трябва си и ядене!  За почитателите на морските дарове тази седмица сме подготвили една бърза рецепта за вкусни морски миди в бяло вино. Вкусно и леко предястие за изморителния ден под чадъра.

Искрено завиждам на хората, живеещи в крайбрежни градове, защото само те могат да оценят вкуса на току-що уловена риба. Все пак не са ги кръстили току така морски „дарове”. Блажен е този, който ги оценява и пази.

За да сразите и най-претенциозните гости ви трябва много малко, а именно:

Необходими продукти:
1 кг. големи черни морски миди;
1л. бяло вино;
3-4 листа сушен дафинов лист;
1-2 лимона.



Начин на приготвяне:
Измиваме много внимателно морските миди и ги поставяме в дълбока тенджера. Казвам внимателно, защото все пак не забравяйте, че те не са единствените обитатели на морето и много често черупката им е скривалище за някои, а най-вече за водораслите. След това ги заливаме с бялото вино, добавяме дафиновия лист и ги оставяме на котлона до отваряне на черупките им. Това обикновено отнема около 10-15 мин., след като водата заври. Разчупваме ги и подреждаме пълната страна на черупката в продълговата чиния. По ваш вкус добавете сок от пресните лимони, обаче не забравяйте да оставите и част от тях за украса.


Начин на сервиране:
Сервираме ги в плоска продълговата чиния (може и плато), като украсяваме отстрани с резани лимон. Разбира се, не забравяйте и една чаша охладено бяло вино!





Бон Апети!
Снимки: Pinterest

Ако статията ви е харесала, последвайте  Кексът и Гладът във Фейсбук/Инстаграм за още интересни вдъхновения!

Етикети: , , , ,